Köpenhamns cykelkultur

Foto: Daniel Rasmussen

Livet i Köpenhamn levs i sadeln på en cykel. Alla gör det. Alltså cyklar. I Köpenhamn cyklar vi oavsett om det är soligt, regnigt eller snöar. Vi cyklar till jobbet, skolan, för att ta barnen till dagis, för att handla mat och till sociala sammankomster.

Köpenhamnare älskar sina cyklar. Att cykla är snabbt, bekvämt, hälsosamt, klimatvänligt, roligt - och billigt. Fast ärligt talat så älskar Köpenhamnarna sina cyklar oavsett ekonomisk status. Även toppolitiker cyklar dagligen till riksdagen.

Det finns faktiskt fler cyklar än invånare i Köpenhamn, 382 kilometer av cykelvägar och trafikljus som samordnas till förmån för cyklister under rusningstid. Medan bilisterna sitter i köer så brukar cyklisterna svepa genom staden och den välutvecklade infrastrukturen för cykling spelar en stor roll i Köpenhamns fokus på hållbar stadsutveckling.

Cyklister passerar en av Köpenhamns mest trafikerade cykelvägar; Dronning Louises Bo Foto:Martin Heiberg

För närvarande bygger Köpenhamn ännu fler gröna vägar och broar genom Köpenhamn för att säkra en trygg och grön transportväg för cyklister samtidigt som man skapar gröna områden i stadsbilden. Supermotorvägar för cykling är redan en realitet och leder cyklister in och ut ur staden från så långt bort som 15 kilometer.

Världens första cykelstad

Därmed är Köpenhamn staden som inbjuder till cykling. Det är helt enkelt vår livsstil och om man vill uppleva den lokala stilen så måste man hoppa upp på cykelsadeln. När man besöker Köpenhamn för första gången så kan mängden av cyklar på gatorna verka överväldigande. Fast man får snart kläm på det och börjar älska det. Bara se våra åtta skäl till varför du kommer älska att cykla i Köpenhamn. Om du känner dig seg ska du undvika rusningstiden på morgonen och eftermiddagen och kolla in trafikreglerna innan du beger dig ut. København. Dersom du føler deg rusten, bør du unngå rushtiden om morgenen og ettermiddagen og sjekke trafikkreglene før du setter i gang.

Många hotell i Köpenhamn tillhandahåller cyklar åt sina gäster, det finns många cykeluthyrare och cykelturer och du kan hyra en av de elektriska stadscyklarna för en billig peng per timme.

 

 

 

Den förhöjda cykelbron Cykelslangen - tar dig över hamnen från Vesterbro till Islands Brygge. Foto:Astrid Maria Rasmussen

Det är inte konstigt att Köpenhamn har rankats som världens bästa cykelstad flera gånger och senast 2019. Och att andra städer som New York ser till Köpenhamn för inspiration.

Den danske arkitekten och stadsplaneraren Jan Gehl är känd för att undervisa andra städer i världen om hur man planerar för en cykelkultur. Det har till och med en egen term: "Att köpenhamnisera".

Fakta om cyklar

  • Köpenhamn har rankats som världens främsta cykelstad flera gånger. Senast år 2019.
  • Cykling står för 49 % av alla pendlingsresor.
  • Det finns fler cyklar än bilar i centrala Köpenhamn.
  • 1,44 miljoner km cyklades per vardag under 2018 i staden.
  • Vi har mer än 382 km cykelväg. Dronning Louises Bro är den mest trafikerade cykelsträckan i Danmark med mer än 40 000 cyklister per dag.
  • 1 av 4 familjer i Köpenhamn med två barn äger en flakcykel.
  • Nio av tio danskar äger en cykel.
  • 25 % av alla skolbarn i Köpenhamn cyklar till skolan.

Källa: Köpenhamns kommun

Cyclistic - Danmark för cyklister

Cyclistic är din inkörsport till cykling i Danmark. Cyclistic.dk har utvecklats av det danska cykelförbundet och kombinerat ruttsökning för cyklister med intressanta boenden, matupplevelser och sevärdheter som du kan använda för att planera din cykelsemester i Danmark.

Les mer

Biking Dronning Louises Bro | Martin Heiberg
8 grunner til at du vil elske å sykle i København
Family on a raft in Copenhagen Harbour | Sebastian Himmelstrup
Dette er København