Kronborg

Toppattraktioner i Helsingör och dess omgivningar

Foto: Thomas Høyrup Christensen

Ingen plats i Danmark erbjuder så många imponerande kulturella upplevelser kopplade till havet som i Helsingör, där berättelserna om havet och sjöfartens betydelse för samhället då och nu berättas på flera spännande platser.

Det största renässansslottet i Norden, Kronborg, tornar över Helsingör och Öresund, och är definitivt värt ett besök. M/S Museet for Søfart är en modern arkitektonisk pärla i världsklass, men är långt ifrån ensam förmedla historia och kultur på spännande sätt som uppskattas av både barn och vuxna. Här är ett antal upplevelser i Helsingör som du kan inspireras av. Allt är lätt att hitta, ligger nära varandra och lämnar sitt avtryck på Helsingör.

Lista
Karta

M/S Museet for Søfart – Danmarks sjöfartsmuseum

M/S Museet for Søfart ritades av den världsberömda BIG - Bjarke Ingels Group och ligger i en ombyggd torrdocka i vackra maritima omgivningar på Kulturhavn Kronborg. Här hittar du en upplevelse för alla dina sinnen, med prisbelönt arkitektur, interaktiva och stämningsfulla utställningar och en fascinerande inblick i Danmarks roll som en ledande maritim nation genom historien.

Läs mer

Kronborgs slott - UNESCO:s världsarvslista

Kronborg är ett av norra Europas vackraste renässansslott. Det är världsberömt som Hamlets och Shakespeares slott och har en plats på UNESCO:s världsarvslista. Där Öresund mellan Danmark och Sverige är som smalast ser Kronborg ut över sundet, omgivet av en stor befästning med bastioner och kanonbatterier. Slottet har en fascinerande historia och är definitivt värt ett besök. Se Frederik den andras magnifika danssal, njut av dess fantastiska gobelänger, och hälsa på Holger Danske i skumma kulvertarna djupt under slottet. Få platser i världen är omgivna av lika mycket drama och historia som Kronborgs slott.

Läs mer

Værftsmuseet

Helsingör Værftsmuseum berättar historien om en svunnen tid, när varvsdriften styrde livet i Helsingör. De allra flesta i Helsingörs kommun har familjemedlemmar som har arbetat på varvet, stadens enskilt största arbetsplats. Varvet var huvudmotorn i den nya Helsingör efter sundtullstiden och gav tusentals familjer sin försörjning och skattekronor till staden. Værftsmuseet berättar om arbetsplatsen och varvet genom 100 år och skyddar minnet av den tid då Helsingör var en industristad och självförsörjande med arbetsplatser.

Läs mer
Kulturværftet i Helsingør.
Foto: Daniel Rasmussen

Kulturværftet

Kulturværftet är Helsingörs lysande kulturpärla och kontaktpunkt, som förenar Helsingörs skeppsvarvs historiska anda med ett modernt kulturcentrum som bland annat inhyser scen, modernt bibliotek, café och restaurang Spisehuset, utställningsutrymme, museum och turistinformation. Kulturværftet är också hem till några av Helsingörs största inomhus- och utomhusevenemang, bland annat Click Festival, Knejpe Festival och mängder av konserter, föredrag och stand-up shows med lokala och internationella artister.

Läs mer
Danmarks Tekniske Museum i Helsingør
Foto: Daniel Rasmussen

Danmarks Tekniske Museum

Drömmer ditt barn om att bli en stridspilot eller kanske bara att sitta bakom ratten i en av de allra första bilarna? Danmarks tekniska museum är ett eldorado för nyfikna barn och vuxna. Här kan du använda alla dina sinnen i mötet med ny och gammal teknik.

Läs mer

Værftets Madmarked (Helsingör Street Food)

Værftets Madmarked har sedan 2017 varit en samlingspunkt för Helsingörs lokalboende och besökare, där man njuter av street food i alla dess former - mitt i den charmigt rustika arkitekturen hos de gamla varvshallarna.

Läs mer
Børn leger med krabber ved Øresundsakvariet i Helsingør.
Foto: Wonderful Copenhagen

Øresundsakvariet

Möt Öresunds havsdjur och lär dig mer om det mystiska livet under havets yta. Här får du uppleva färgglada fiskar, hajar, stingrockor, bläckfiskar, stora humrar och många andra havsdjur. Öresunds akvarium är ett mysigt litet saltvattensakvarium där du kan ta med familjen under havsytan.

Läs mer

Badorten Hornbæk lite längre norrut

Hornbæk är en av de mest populära badorterna i den här delen av Danmark, vilket främst beror på den kilometerlånga vita sandstranden och den mysiga atmosfären i den lilla staden på Själlands norra kust.

Läs mer

Elsinore Walk – guidad vandring på egen hand

Den självguidade byvandringen Elsinore Walk är en fantastisk resa till fots genom Helsingörs historiska utveckling. Ruten tar med dig genom Öresundstullens storhetstid och industrialiseringen fram till idag, där Helsingör är välkänd som en modern kulturstad med sevärdigheter i världsklass.

Läs mer