Hur Köpenhamn blev en arkitektonisk och designmässig förebild

Foto: Eleonora Costi

Kreativitet, hantverk och demokrati är alla faktorer som under decennier hjälpt Danmark att få ställningen som en föregångare inom innovativ design och arkitektur som förbättrar livet.

Dansk design var ursprungligen en produkt av 1950-talet. Under efterkrigstiden upplevde man en brist på material och därmed en stor efterfrågan på hållbarhet och hög kvalitet. Design från den här perioden kännetecknades alltså av enkel design, funktionalitet och minimalism. Dansk design är helt enkelt gjord för livet.

Köpenhamn var faktiskt vaggan för begreppet "design to improve life" - det övergripande temat för världens största designpris, INDEX: Award som anordnas av The Index Project.

Bland några av de mest framstående danska designers från mitten av 1900-talet kan man nämna Georg Jensen, Hans J. Wegner, Finn Juhl och Arne Jacobsen som alla lyckades popularisera dansk design på den internationella skalan.

Dagens designere, som Louise Campbell, HAY, Normann Copenhagen, Cecilie Manz og Muuto, støtter seg alle til elementer fra etterkrigstidens danske designklassikere.

Hela Radisson Hotel designades inifrån och utåt av en av de stora danska arkitekterna; Arne Jacobsen som formade allt från byggnaden och inredningen till besticken och möblerna och många av dem har sedan dess blivit uppskattade designikoner. Foto:PR photo

Danmark har dessutom successivt höjt sig till en hög nivå av modemedvetenhet med butiker och modeskapare som Mads Nørgaard, Henrik Vibskov, Stine Goya och Wood. Någonsin hört talas om begreppet demokratiskt mode? Det omfattar bärbara och högkvalitativa kläder som är överkomliga för de flesta. Det finns inte många städer som kan skryta med att ha så många butiker med kvalitetsmode av medelpris som Köpenhamn.

En historia av funktionalism

När det gäller dansk arkitektur så introducerades det under 1930-talet en rationell arkitektur av betong, glas och järn som utformades för att möta tidens sociala behov. Sedermera utvecklades och mixades den med karaktärsdrag från modernismen som med användningen av oregelbundna jordplaner, interiörer med öppna planlösningar, platta tak och glasfasader.

Bellevue strand och det omgivande området är ett hem för en rad ikoniska och arkitektoniska klassiker från en av de största: Arkitekten och designern Arne Jacobsen. Foto:Martin Heiberg

Som om det inte räckte med att designa möbler var många av de stora danska designers från 1950-talet också kända arkitekter.

Arne Jacobsen blev den ledande arkitekten i Danmark under efterkrigstiden med husen Bellavista norr om Köpenhamn, stadshuset i Köpenhamnsförorten Rødovre och Radisson Blu Royal Hotel i Köpenhamn, där han designade allt från ut- och insidan till silverbesticken som användes i restaurangen och därmed blev hotellet det allra första designhotellet i världen.

På 1960-talet klev andra danska arkitekter in på världsscenen med Arne Jacobsen som exempel. Framför allt kan man nämna Jørn Utzons ikoniska operahus i Sydney som nu är ett världsarv och Henning Larsens byggnad åt utrikesministeriet i Riyadh.

Ljus, vatten, öppna ytor och hållbarhet

Idag domineras stadsbilden i centrala Köpenhamn av byggnader på 4-6 våningar snarare än de typiska höghusen av glas och stål som man ser i många andra huvudstäder. Staden står däremot långt ifrån stilla sett ur ett arkitektoniskt perspektiv. Samtida arkitektoniska tillägg till staden skjuter upp överallt och lyckas stilrent smälta in med de gamla historiska byggnaderna och palatsen.

Kalvebod Fælled är ett stort naturområde i närheten av stadsdelen Amager i Köpenhamn. På gränsen till den urbana stadsbilden hittar man byggnaden 8TALLET. Foto:Thomas Høyrup Christensen

Ljus, vatten, öppna ytor och hållbarhet är de viktigaste elementen för den nya arkitektoniska boomen som tagit fart i den danska huvudstaden. Framväxten av djärv stadsplanering och arkitektur i världsklass hittas nu i fyra viktiga delar av staden - nämligen Ørestad, Nordhavn, stadscentrumet och inte minst längs Köpenhamns vattenlinje. Närheten till och reflektionen av vatten på de här nya byggnaderna är ett gemensamt karaktärsdrag.

Designad för livet

De nya byggnaderna har designats för kultur och bostads- och verksamhetsföremål och viktigast av allt - för livet och människorna. Utöver utseendet och känslan av byggnaderna har funktionalitet och samspel mellan människor varit en prioritet för arkitekterna.

Den förhöjda cykelbron Cykelslangen - tar dig över hamnen från Vesterbro till Islands Brygge. Foto:Astrid Maria Rasmussen

Förutom Cykelslangen är Tietgenkollegiet och 8Tallet bra exempel på den här tanken - båda är bostadshus som konstruerats för att föra samman människor. Ett utmärkt exempel på en extraordinär cykelparkeringsplats som designats för livet ses på Karen Blixens Plads. En av superstjärnorna inom dansk arkitektur under 2000-talet är Bjarke Ingels som lämnat arkitektoniska fotavtryck efter sig över hela Köpenhamn. För att nämna några har BIG (Bjarke Ingels Group) designat 8Tallet, VM Houses, VM Mountain och den urbana parken Superkilen i Köpenhamn.

Superkilen är en park i ett populärt rekreationsområde i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. Designad av arkitekterna Bjarke Ingels Group (BIG) i samarbete med konstnärerna Superflex består parken av det röda torget, den gröna parken och den svarta marknaden här.Foto:Thomas Høyrup Christensen