Gløgg är en jultradition i Köpenhamn.

Gløgg: en söt och kryddig kärleksaffär i juletid

Foto: Rasmus Poulsgaard

Av Rasmus Poulsgaard

Lokal expert på cocktails, spritdrycker och Köpenhamns barscen. En av våra lokala medarbetare som bevakar Köpenhamns kultur, gastronomi och stadsutveckling.

Rasmus Poulsgaard | Sine Jensen

Foto:Sine Jensen

Att dricka vin är en sofistikerad process där man försiktigt tempererar vinet innan man häller upp de fina dropparna i ett kärl av lämplig form. Därefter virvlar du runt det för att observera vinets fysiska egenskaper, du luktar på det och först därefter tar du försiktigt den första klunken. I munnen luftar du vinet och frigör aromer som vandrar till dina sinushålor där du njuter av dess aromatiska profil......Eller så häller du det i en gryta, slänger i kryddor, socker och alkohol och kokar upp. Det är åtminstone vad vi gör i Danmark runt jul.

Om det var romarna på 400-talet eller de tyska domstolarna på 1400-talet som uppfann gløgg låter jag historikerna avgöra, men de kallare regionerna i norr har definitivt tagit den kryddade vintertraditionen till sitt hjärta. Idag hittar du inte en marknad, ett café eller bar i Köpenhamn under helgdagarna utan den ibland överväldigande men hemtrevliga doften av kryddnejlika, apelsin, kanel, anis, bränt vin och starksprit. Det är en del av vår kultur och här kan ingen föreställa sig julen utan detta.

På många sätt är gløgg som en sommarflört som du har kul med under din semester. Solen skiner, livet leker och det gör även du, där du förlorar dig själv i en ändlös flod av sangria, solsken och eurodansmusik.

Men när du kommer hem börjar du ifrågasätta dina beslut och innan du vet ordet av har du raderat hans e-post, beskurit honom från dina semesterbilder och själva tanken på honom får dig att må illa. Det är så vi känner i januari om gløgg, men nästa november gör vi om allt igen.

Men vad är drycken? Var dricker man den? Och vad gör en gløgg bra? Detta är några av frågorna jag tänkte ge mig i kast att besvara i den här artikeln, genom att nedsänka mig själv i ångande varmt, sött och kryddat vin - givetvis för din skull.

Gløgg är en jultradition i Köpenhamn.

Utforska Noorbohandelns urval av oljor, vinäger, sprit och vin medan du dricker en av Köpenhamns bästa gløgg.Foto:Rasmus Poulsgaard

Varje år i november står Torvehallerne som värd för de prestigefyllda och mycket uppskattade danska mästerskapen i gløgg. Torvehallerne är normalt en matmarknad och ett måste för turister som besöker Köpenhamn, men under en enda dag tas den över av människor i horn, älvhattar och jultröjor som älskar den klassiska varma koppen som representerar julen som inget annat kan. Det är naturligtvis ett mycket seriöst evenemang.

Noorbohandelen har blivit krönt till segrare två år i rad, så jag tänkte att det vore klokt att börja min Tour de gløgg här.

Ett gløgg-maraton som kommer att ta mig genom hela staden och tillbaka igen med provsmakning av 6 olika gløgg-sorter i jakten på det bästa julkryddade vinet.

När jag tar mig fram genom julstämningen i Torvehallerne är det 30 minuter före stängningsdags och jag beställer snabbt de efterlängtade dropparna med varmt vin. Det är min första i år, och jag ser fram emot detta. Jag tittar på min klocka och söker otåligt på min telefon. Jag ska träffa någon här, helst före stängningsdags, som har åtagit sig att göra den här resan med mig, naturligtvis i allmänhetens tjänst.

Han heter Solfinn och han älskar vin, men han förstår inte riktigt varför man värmer det på det här sättet. Han kan mycket om vinproducenter, så kanske upplever han det som något respektlöst att koka det. Han är måhända det närmaste man kan komma en gløgg-grinsch.

1. Noorbohandelen (Torvehallerne / 50 DKK per kopp)

Noorbohandeln har funnits i mer än ett decennium och är bland annat ett oberoende tappningsföretag som specialiserat sig på vin, sprit, oljor och vinäger.

 

Ägaren är av tysk härkomst, så hans resa mot gløggen gick via den tyska/österrikiska versionen som kallas Glühwein - som i princip betyder varmt vin på tyska - en lättare, mer rödvinsdominerad version av sin nordiska kusin.

Allt faller på plats vid den första klunken. Drycken ger ett mycket livligt och färgstarkt uttryck med ett relativt diskret inflytande från kryddorna. Den är dock även rik och avrundad, och smakerna smälter ihop till en harmoniskt flätad enhet av julglädje. Jag frågar om tillverkningsprocessen och flickan i butiken berättar att gløgg-extraktet, som tillverkas av alkohol, olika sockerarter, kryddor, citrusfrukter och portvin lagras i rom-, whisky- och vinfat i ett år innan det når min kopp, vilket förstås förklarar den underbart mjuka smaken.

Man noterar att de lägger vikt vid att servera och förvara gløgg vid relativt låga temperaturer eftersom de vill bevara känslan av friskhet och vinets integritet. Men att dricka gløgg handlar också om den varma och behagliga känslan man får när man omfamnar koppen, och jag kan inte låta bli att tänka att de borde ha förvärmt kopparna för att bibehålla temperaturen i serveringen. Detta är dock bara detaljer, helhetsintrycket är en bra gløgg-servering som vem som helst skulle vilja avnjuta.

Plötsligt ringer min telefon. Det är Solfinn, och det visar sig att han har väntat på mig på en annan plats, men att hans telefonbatteri hade tagit slut. De serverar också gløgg, skriver han, och jag rusar dit för att hinna med sista serveringen.

Gløgg är en jultradition i Köpenhamn.

Utforska Noorbohandelns urval av oljor, vinäger, sprit och vin medan du dricker en av Köpenhamns bästa gløgg.Foto:Rasmus Poulsgaard

2. Omegn og Venner (Torvehallerne / 95 DKK per kopp)

Omegn är en lokal food outlet som främjar små lokala producenter och produkter, som ibland kombinerar dem till måltider som du kan avnjuta. Och deras "gløgg" är just detta - en måltid, alltså.
 

Det är en stor och brinnande varm servering baserad på grumlig äppeljuice, honung, äppelcider, vinterkryddor och rom.

En sann purist skulle hävda att gløgg ska vara rödvinsbaserad, men man kan också hävda att gløgg faktiskt är mer en känsla än något annat. En känsla av varm komfort under de grå och mörka vinterkvällarna i norr, och en följeslagare som tryggt leder dig in i julstämningen och kanske till lätt berusning som en följd av detta. Och tro mig, den här kommer att göra det. Det är en frodig, rustik och kraftfull blandning med de intensiva vinterkryddorna i förgrunden. Det känns bra, men jag skulle nog dämpa äppeljuicen, honungen och kryddorna så att de komplexa noterna från cidern och rommen lyfts fram något mer i smaken. Att minska volymen på serveringen skulle inte heller skada, och det skulle förmodligen göra dem mer eleganta.

Vid det här laget har de tagit den sista beställningen på Torvehallerne, och folk har nästan lämnat platsen innan vi avslutar denna massiva drink. Vi betalar notan och jag tittar på kvällens program som jag skrivit ner i min lilla anteckningsbok.

"Hviid´s Vinstue" står på tur, och när vi mjukt spatserar genom staden mot den gamla delen av Köpenhamn lägger jag plötsligt märke till juldekorationerna ovanför som lyser upp de gamla byggnaderna i en varm och glödande ton. Ja, julen är sannerligen på gång

Gløgg är en jultradition i Köpenhamn.

På något sätt är gløgg som gjord för en bar som Hviids Vinstue - mörk, varm och mysig.Foto:Rasmus Poulsgaard

3. Hviids Vinstue (Kongens Nytorv 19 / 92 DKK per kopp)

Vi klämmer oss igenom den smala gamla trädörren vid Hviids Vinstue och snubblar rakt in i baren. Platsen är upplyst av varma nedtonade lampor, och utrustade med mörkt trä och läder från golv till tak. Kundkretsen är märkbart äldre, och du får omedelbart en känsla av det gamla Köpenhamn när du kommer in. Det påminner mig om en tid innan du kunde beställa ett café latte överallt, och innan någon typ av fantasi tog över staden.

Vi hälsas omedelbart välkomna av en ung man i en vit skjorta, svart slips och väst. Han ser oss rakt i ögonen med ett varmt och uppriktigt leende. Han pekar på var vi kan hänga våra rockar och presenterar med den andra handen en duk för att torka Solfinns dimmade glasögon. Vi uppskattar den uppmärksamma servicen och slår oss ner i baren efter att ha beställt ett par glas - ja, du gissade det - gløgg.

Det skulle vara en underdrift att säga att gløgg är en specialitet på Hviids Vinstue. De serverar 8 000 liter gløgg per år och deras recept går tillbaka till 1950-talet. Bartendern ger oss till och med en liten broschyr som förklarar gløggens historia när vi frågar efter den.

Vi ser en bricka med vinglas fyllda med russin och mandel som står uppradade på disken för snabbare servering. En närmare granskning av de förfyllda glasen ger mig dock kalla kårar. Russinen verkar inte vara blötlagda! Jag inser att detta kräver en förklaring för den som inte är insatt; bland gløgg-fantaster i Danmark är det en nationalsport att prata om vem blötlägger sina russin längst, och i vilken alkohol de marineras. Dessa alkoholdränkta glädjebomber utgör dryckens kick och är också en av anledningarna till att du inte bör dricka gløgg när du kör bil.

Vi försöker att skaka av oss detta övertramp och smaka på gløggen med ett öppet sinne, men tyvärr sviker den oss. "Man kan smaka det röda vinets lägre kvalitet", säger Solfinn. Det verkar endimensionellt, lite tungt och helt utan komplexitet eller djup. Atmosfären är dock trevlig och vi har en trevlig stund i samspråk med bartendern medan vi dricker klart.

Gløgg är en jultradition i Köpenhamn.

Testa den danska versionen av high tea på Marchal, mitt på det juligaste torget i Köpenhamn. Foto:Rasmus Poulsgaard

4. Marchal (Kongens Nytorv 34 / 140 DKK per kopp)

Nästa stopp är Marchal, som är baren på det mytomspunna femstjärniga Hotel D'Angleterre mitt i Kgs Nytorv. Detta är en fästning för den gamla lyxen och dit gamla pengar går. Man har serverat eliten på denna adress sedan 1700-talet, och våra förväntningar är förstås höga.

D´Angleterre är också känt för sina överdådiga och på gränsen till smaklösa juldekorationer, och de gör oss inte besvikna i år heller. Tre dörrvärdar bjuder in oss och vi går in genom de stora glasdörrarna under de blå LED-ljusen och in i baren där vi beställer deras version av gløgg.

Serveringen kommer med tre olika petit fours, och vi tar den första klunken medan vi sitter bekvämt i deras stora barstolar i läder och känner oss väldigt lyxiga. Tyvärr är gløggen alldeles för söt, och tilltuggen gör bara upplevelsen ännu sötare. Det är den dyraste drinken vi beställer på vår gløggrunda, men tyvärr också den som inte faller oss i smaken.

Gløgg är en jultradition i Köpenhamn.

Vermouth är av goda skäl allt populärare nuförtiden, så varför inte använda den i gløgg? Foto:Rasmus Poulsgaard

5. Rudo (Guldbergsgade 29 / 60 DKK per cup)

Rudo är baren på övervåningen/Chambre separee till Bæst - en enormt populär italiensk restaurang som drivs av Christian Puglisi, Noma-alumn och ägare till den enstjärniga Michelin-restaurangen Relæ. Vi åker dit för att smaka på deras vermouthbaserade gløgg, vilket förstås är logiskt med tanke på deras italienska rötter.

De använder en relativt lätt Nebbiolo-baserad vermouth som blandas med rött vin och som utgör gløgg-basen. Resultatet är en torrare version av gløgg, men tyvärr också en grumlig blandning som är något förvirrande när det gäller smaken. Jag önskar att de hade satsat mer på vermouth och valt en kraftigare vermouthbas och sedan kryddat den lämpligt. Istället får vi dricka en icke-harmonisk gløgg som hamnar mellan två stolar. Solfinn beskriver smaken som "en dryck som inte syftar till att behaga och som i slutändan inte gör det". Jag antar att italienare som gör gløgg är som danskar som gör pizza. Det fungerar helt enkelt inte, eller hur?

Gløgg är en jultradition i Köpenhamn

De flesta cocktailbarer i Köpenhamn serverar också gløgg. Var inte rädd att beställa den när du besöker oss under julen. Foto:Rasmus Poulsgaard

6. Barking Dog (Sankt Hans Gade 19)

Sista stoppet på vårt gløgg-maraton är Barking Dog - ett ställe som vann Årets gløgg 2015 men som inte har tävlat sedan dess. Det är också en fantastisk cocktailbar som specialiserar sig på tequila och mezcal och har en härlig atmosfär. Det finns dock ingen tequila i gløggen här, den är istället spetsad med spansk konjak. Den påminner mig om den första gløggen jag avnjöt på Noorbohandelen, men den är något sötare och saknar lite av den fruktiga fräschör som den nuvarande titelhållaren har. Det är dock en mycket balanserad, varm och mysig upplevelse som verkligen uppfyller alla krav.

Att säga att vi börjar bli mätta på gløgg nu vore en underdrift. Det söta och kryddade vinet är en underbar vinterkompis som du måste prova om du besöker Köpenhamn under julhelgen, men man kan verkligen få för mycket av det goda när det gäller gløgg. Vi beställer en Negroni av bartendern och reflekterar över en dag som har fört oss genom höjdpunkter och lågpunkter, traditionella smaker och försök att förnya den gamla klassikern.

Det är svårt att säga vem som gör den bästa gløggen i Köpenhamn, men på vår resa har Noorbohandelen och Barking Dog verkligen stått ut från mängden.

I slutändan handlar gløgg dock inte om det bästa receptet. Det är ett socialt smörjmedel, ett lim som binder oss samman under årets kallare månader i tradition och julstämning. Och när du sitter utomhus med en rykande het kopp till doften av kryddor och med alkoholen som långsamt värmer kropp och själ, så smälter artikelns objektiva recensionskriterier bort likt snöflingan som nyss landade på din kind.