Noma - restaurangen som satte Köpenhamn på den gastronomiska världskartan

År 2003 öppnade Rene Redzepi dörrarna till vad som skulle visa sig bli en milstolpe för dansk gastronomi. Den nya nordiska vågen slog in över hela landet och satte Danmark på den gastronomiska världskartan. 

Sedan dess har Noma utsetts till världens bästa restaurang 4 gånger och har idag två Michelin-stjärnor.

Noma är inte bara en av världens allra bästa gourmetrestauranger, utan också en trendsättare inom utvecklingen av ny nordisk mat och manifestet bakom den. Redan från starten har de varit fanbärare för manifestet och uppdraget att återuppliva lokala ingredienser och matlagningsmetoder. De arbetar kompromisslöst och erbjuder en komplett gastronomisk upplevelse som omformulerar föreställningen om vad fine dining kan innebära. Noma är vackert inredd i äkta skandinavisk stil, och de vita dukarna har ersatts med de vackraste trämöblerna och en varm, informell atmosfär, samtidigt som det är en lyxupplevelse.

Noma interior | Ditte Isager

Foto:Ditte Isager

Restaurangen har bara 40 platser, varav fyra är reserverade för väntelistade studenter som får hela upplevelsen till ett mer studentvänligt pris. Noma är en av världens mest populära restauranger, så det är viktigt att boka ett bord många månader i förväg.

Stort inflytande på Köpenhamns restaurangscen

Det råder inget tvivel om det avtryck som Noma har gjort på Köpenhamn, och särskilt dess gourmetrestaurangscen. Med utstickare som POPL, Hart Bakeri, Amass och familjen Sanchez har Noma inte bara satt sig på den kulinariska världskartan utan även blivit en stark bidragsgivare till faktumet att Köpenhamn idag är en stad som både foodies och toppkockar reser till från hela världen. Flera av Nomas tidigare kockar har stannat kvar i staden, och satt sin prägel på marknaden och skapat en matstad på internationell nivå.

Foto: Giuseppe Liverino

Noma 2.0

I 2018 öppnades Noma 2.0 igen efter att ha stängts i ett år. Lokalerna på Christianshavn ersattes med den gamla Havsgruvdepån i utkanten av Christiania -Köpenhamns kreativa fristad, som med sin historia och unika kollektiva prägel i sig lockar över en halv miljon besökare årligen. Tillsammans med Bjarke Ingels Group har Noma skapat en arkitektonisk pärla utan dess like. Köpenhamns Bjarke Ingels är en av världens mest kända och eftertraktade arkitekter.

Foto:PR | noma

Vid Noma finns en samling småhus, växthus och odlingar vackert belägna framför den gamla depån, och ingenting lämnas åt slumpen. Vi användningen av ingredienser kopplas de enskilda elementen samman, vilket stöder Novas fokus på årstidsförändringarna och gourmetmat tillagad med lokala ingredienser från sin egen gård. Stora glaspaneler ger dig känslan av att sitta mitt i naturen och se årstiderna förändras, medan du får en gastronomisk upplevelse av absolut världsklass. Restaurangen ligger inom gångavstånd från den maritima och historiska Christianshavn och den råa, urbana Refshaleøen.

Foto:Ditte Isager

Kompromisslöst fokus på tre årstider

På Noma delas året in i tre årstider, och menyn ändras för att matcha säsongens ingredienser. Fram till början av sommaren ligger fokuset på skandinaviska skaldjur. Därifrån och till början av hösten kommer en grönsakssäsong och sedan ett fokus på vilt och skog för januari. Nomas kompromisslösa fokus på säsongens ingredienser och traditionella matlagningsmetoder som jäsning och torkning går i linje med hela manifestet för Ny Nordisk mat som Rene Redzepi bland annat ligger bakom.

Manifestet för Ny Nordisk mat – eller New Nordic Cuisine - utformades 2004 och beskriver hur det nordiska köket ska agera innovativt med fokus på hälsa och en etisk produktionsfilosofi, och alltjämst värna om traditionella livsmedel. Arbetar man utifrån manifestet resulterar det i en mer hållbar hantering av råvarorna, eftersom kostsamma och klimattunga mellanhänder utesluts. Dessutom är det viktigt för Noma och många andra restauranger i Köpenhamn att man kan presentera högsta internationella nivå baserat på detta.