Summer feeling in the canals.

Allt om grönt boende i Köpenhamn

Foto: Daniel Rasmussen

Köpenhamn är en stad som kombinerar grönt tänkande med uppfinningsrikedom och nöje. Om man till exempel rensar hamnen så att vattnet blir superrent, varför skulle man då inte bygga en flytande pool som lokalbefolkningen och besökare kan njuta av under alla årstider?

Ett grönt sinne ger så många coola möjligheter

Du vet säkert redan att cykling är en stor grej i Köpenhamn. Vi är faktiskt världens cykelhuvudstad. Vi vill inte skryta, men hur staden är byggd för cykling, hur hamnen har gjorts om för bad och simning, hur parker, trädgårdar och små gröna oaser är utspridda över hela staden, säger en hel del om hur livet ser ut här.

Hoppa i det rena vattnet i Köpenhamns hamn. Det är en av de enda huvudstäderna i världen där hamnen är tillräckligt ren för att du ska kunna bada. Foto:Astrid Maria Rasmussen

Leva loppan? Varför inte?

Det finns så många roliga saker att göra runt hamnen och kanalerna i Köpenhamn. Simma, segla, njut av ett glas vin med fötterna dinglande från bryggan. 

Gör som lokalbefolkningen, ta dig runt på cykel

Ungefär 50% av Köpenhamnsborna pendlar till jobbet eller studierna med cykel. Staden är byggd för det. Vi har cykelbanor överallt och flera broar har byggts i hamnområdet för att knyta ihop staden och uppmuntra människor att cykla genom staden.

Den förhöjda cykelbron Cykelslangen - tar dig över hamnen från Vesterbro till Islands Brygge. Foto:Astrid Maria Rasmussen

Att cykla runt i staden är inte bara ett bra sätt att ta sig från A till B, det är också roligt, spännande och miljövänligt.

CopenHill

Vill du åka skidor i Köpenhamn? En stad där det sällan faller mycket snö. En futuristisk, oöverträffad skidbacke och en rekreationsbacke ovanpå en avfallshanteringscentral är spektakulär och innovativ i ordets rätta bemärkelse. Det är CopenHill. Kul och uppfinningsrikedom förkroppsligat. 

Copenhill
Foto: Astrid Maria Rasmussen

Den konstgjorda skidbacken och det rekreativa vandringsområdet öppnades hösten 2019 och byggdes ovanpå den nya avfallshanteringscentralen. Detta låter som något från en science fiction-fantasi men är verklighet sedan kraftanläggningen öppnade 2017.

Ta ett glas vin i gräset

Som en modern stad erkänner och värdesätter Köpenhamn betydelsen av naturen i och omkring staden. Var du än befinner dig är du aldrig mer än en kort cykeltur bort från gröna oaser. Så ta en paus, sätt dig på gräset och ät en smörgås eller något att dämpa törsten med.

Frederiksberg Garden

Foto:Maria Sattrup

Köpenhamn erbjuder så många olika typer av grönområden, från exotiska till helt okultiverade och historiskt betydelsefulla.