Cykelkokken

Köpenhamns innovativa matscen

Foto: Daniel Rasmussen

Köpenhamns har en av världens mest innovativa restaurangscener. Vi har fått några riktiga föregångare som utmanar hela idén om mat, hur den tillagas och hur den upplevs. Men varför är det så? Låt oss ta en titt på avstånd och se om vi kan få en glimt av den stora bilden.

Som du kanske vet gör Köpenhamn i allra högsta grad sin egen grej på den internationella matscenen. Oavsett om du är intresserad av experimentella kulinariska upplevelser av riktigt, riktigt hög klass, traditionella danska rätter eller hållbara maträtter så hittar du allt här. Och allt i alla prisklasser.

Typiskt för Köpenhamns matliv?

Den nya nordiska vågen är bara en liten, om än betydande, del av vad som har hänt på Köpenhamns matscen de senaste åren. Men andra delar av pusslet måste tas i beaktande för att få en mer komplett bild av vad du kan förvänta dig när du går på restaurang i Köpenhamn.

Barr

Foto:Daniel Rasmussen

Så vad är trots allt typiskt? Vi måste prata om hållbarhet, mångsidighet, innovation och naturligtvis världsledande gastronomi av högsta klass.

Välsmakande hållbarhet

Köpenhamn är en stand som tänker grönt, och det gäller även en stor del av den lokala restaurangbranschen. Det finns inga generella regler här, utan flera restauranger sätter upp sina egna regler. Ekologiska produkter, lokalt odlade grödor, minimering av matavfall, omprövning av energiförbrukningen osv. Och självklart ska maten fortfarande vara supergod.

På en takterrass i Østerbroområdet ligger den urbana gården och restaurangen ØsterGro. Det är en så kallad CSA, Community Supported Agriculture. En alternativ, lokalt baserad ekonomisk modell för jordbruk och livsmedelsdistribution som direkt kopplar samman jordbrukare och konsumenter.Foto:Martin Heiberg

Att vila på traditionens axlar

Traditionell dansk mat består av många olika saker, men den klassiska "smørrebrød" är kanske den mest kända. Den öppna smörgåsen, som ofta serveras med en kall öl och en snaps, är något du inte får missa. Vi har valt ut tre restauranger som både erbjuder traditionella rätter och nytolkningar av de samma.

Restaurant Kronborg

Foto:Chris Tonnesen