VisitCopenhagen
You can taste some of Denmark's best smørrebrød at Aamanns 1921 in Copenhagen.

Köpenhamns innovativa matscen

Köpenhamns har en av världens mest innovativa restaurangscener. Vi har fått några riktiga föregångare som utmanar hela idén om mat, hur den tillagas och hur den upplevs. Men varför är det så? Låt oss ta en titt på avstånd och se om vi kan få en glimt av den stora bilden.

Köpenhamnsköket. Något för alla

Som du kanske vet gör Köpenhamn i allra högsta grad sin egen grej på den internationella matscenen. Oavsett om du är intresserad av experimentella kulinariska upplevelser av riktigt, riktigt hög klass, traditionella danska rätter eller hållbara maträtter så hittar du allt här. Och allt i alla prisklasser.

Typiskt för Köpenhamns matliv?

Den nya nordiska vågen är bara en liten, om än betydande, del av vad som har hänt på Köpenhamns matscen de senaste åren. Men andra delar av pusslet måste beaktas för att få en mer komplett bild av vad du kan förvänta dig när du besöker Köpenhamns restauranger. Vi måste prata om fisk och öl.

Barr

Även om fisk och öl inte kompletterar bilden så måste de nämnas. Köpenhamn är trots allt en stad vid havet och en stad med stolta ölbryggartraditioner.

Så vad är typiskt trots allt? Mångsidighet, kvalitet och ett innovativt tillvägagångssätt, förmodligen.

Välsmakande hållbarhet

Köpenhamn är en stand som tänker grönt, och det gäller även en stor del av den lokala restaurangbranschen. Det finns inga generella regler här, utan flera restauranger sätter upp sina egna regler. Ekologiska produkter, lokalt odlade grödor, minimering av matavfall, omprövning av energiförbrukningen osv. Och självklart ska maten fortfarande vara supergod.

GRO Spiseri and rooftop farm in Østerbro

På en takterrass i Østerbroområdet ligger den urbana gården och restaurangen ØsterGro. Det är en så kallad CSA, Community Supported Agriculture. En alternativ, lokalt baserad ekonomisk modell för jordbruk och livsmedelsdistribution som direkt kopplar samman jordbrukare och konsumenter.

Att vila på traditionens axlar

Traditionell dansk mat består av många olika saker, men den klassiska "smørrebrød" är kanske den mest kända. Den öppna smörgåsen, som ofta serveras med en kall öl och en snaps, är något du inte får missa. Vi har valt ut tre restauranger som både erbjuder traditionella rätter och nytolkningar av de samma.

Restaurant Kronborg
Airline

Bra att veta om Covid-19-situationen i Danmark

Restauranger och kaféer

Restauranger, kaféer och barer är för närvarande öppna till midnatt. För att sitta inomhus måste ett Coronapass uppvisas. För uteservering krävs inget Coronapass.

Från och med den 15. juli förlängs öppettiderna till 02.00. Nattliv som klubbar förblir stängda fram till 1 september.

Butiker

Alla butiker, köpcentra etc. är öppna. Det är inte längre nödvändigt att bära mask där. Handsprit/tvätt rekommenderas.

Kulturinstitutioner, religiösa inrättningar, socialt liv etc.

Museer, konsthallar, teatrar, nöjesparker, zoologiska trädgårdar etc. är öppna. Coronapass måste uppvisas.

Kollektivtrafik

Det är fortfarande krav på att bära mask i kollektivtrafiken, men bara om du står upp.

Lär dig allt du måste veta om Covid-19 restriktioner och regleringar

 

Läs mer

Allt om grönt boende i Köpenhamn
Man kan svømme i Københavns rene havn. Bl.a. ved Islands Brygge Havnebad-
Design, kultur och arkitektur i Köpenhamn
Kalvebod Fælled