Tivoli - den förtrollande nöjesparken mitt i Köpenhamn

Tivoli bjuder på ett överflöd av upplevelser, från vilda åkattraktioner till goda middagar och konserter - ett måste för alla som besöker Köpenhamn.

Tivoli grundades 1843 och har blivit en nationell skatt och en internationell attraktion. Äventyrsförfattaren H.C. Andersen besökte trädgården många gånger, liksom Walt Disney och många andra. Det sägs även att Walt Disney hittade inspiration i just Tivoli till sitt första Disney World. När Tivoli grundades var parken belägen utanför Vesterport, men idag ligger den bara några minuters promenad från Rådhustorget, och med Köpenhamns centralstation som närmaste granne är det är lätt att komma dit. En del av hemligheten till Tivolis framgång är att det finns något för alla. Den gamla parken är vackrare än alla andra nöjesparker, med en exotisk arkitektur, historiska byggnader och lummiga trädgårdar. På kvällen skapar tusentals färgade lampor en sagolik och unik atmosfär. Charmen i den gamla trädgården ligger också i dess egenheter, som att du stöter på frigående pärlhöns, med en lustig, hjulbent gångstil.

Magiska och nostalgiska attraktioner

Alla attraktioner är utformade för att matcha Tivolis arkitektur och trädgårdar. Vissa är underbart nostalgiska, medan andra är rena adrenalinkicken. Tivoli äldsta och mest populära attraktion är berg-och dalbana i trä från 1914, endast sju berg- och dalbanor i världen som fortfarande har en man ombord som styr bromsarna manuellt. Som kontrast hittar du till exempel Vertigo, som flyger på i 100 km/h. Det namngavs Europas bästa nöjesattraktion 2014. I 2017 fick Tivoli även en ny digital dimension - en virtual reality-upplevelse i demonen, som rusar fram i 77 km/h. Här tas berg- och dalbanans passagerare med på en resa genom ett kinesiskt universum med eldsprutande drakar och fyrverkeriexplosioner.

Foto:Anders Bøggild

Fredagsrock och klassisk musik i världsklass

Tivolis årliga musikprogram erbjuder alltid något för alla smaker och åldrar - bland annat Fredagsrock och SommerKlassisk Det bjuds på levande musik på Tivoli varje dag, och Fredagsrock har även fått en lillebror. Han kallas för "Lillefredag" och bjuder på ny dansk musik varje torsdag. Dessutom finns Mundomandag med musik från alla världens hörd, Tirsdagstoner med danska sånger och evergreens och Onsdagsjazz. På lördagskvällen bjuds det på dans på gräsmattan, där Tivolis Big Band och Tivoli Late Night Orchestra drar igång en dansfest där både nybörjare och erfarna dansare kan delta. Se Tivolis musikkalender här.

Restauranger på Tivoli

När det gäller mat har Tivoli ett bra och varierat utbud. Vissa föredrar att ta med sin egen mat och ha en picknick på gräsmattan, men du kan också välja mellan Tivolis många fina restauranger. Du hittar allt från traditionella danska rätter till fransk bistro eller asiatisk mat - bland annat från den Michelin-belönade Henrik Yde, som öppnade Kiin Kiin Piin To i det kinesiska tornet år 2017. Om du föredrar streetfood till lunch så bör du besöka Tivoli Food Hall i Tivoli Hjørnet, som är designat av arkitekterna bakom Louvre-pyramiderna i Paris. Bakom den böljande fasaden gömmer sig flera matställen, där de flesta är utformade som permanenta inomhusmatstånd. Här finns ett brett utbud av olika rätter, och du kan njuta av allt från hälsosamma rätter hos isländska Glò till nordafrikanska, varma tunnbröd hos Wakha. Och en mängd alternativ däremellan. Du kan också prova fina Nimb Brasserie och Nimb Hotel, som ligger i Tivoli. Deras senaste tillägg är Restaurang Gemyse, som fokuserar på det gröna köket och ekologin, och Cakenhagen, som serverar kaffe, kakor och champagne.

Foto: Erik Hageman
Foto: Anders Bøggild

Tivoli året runt

Tivoli har med tiden expanderat med fler säsonger, så nöjesparkens öppettider täcker nu merparten av året. Du kan njuta av trädgården under en vacker sommardag, eller titta förbi när Tivoli förvandlas till ett förtrollat Halloween-universum med häxor, pumpor och lyktor varje höst. Från mitten av november till januari sänker sig julfriden över Tivoli, som firar jul och nyår - och inrymmer Köpenhamns mest magiska jullandskap och julmarknad. De flesta turer körs, och restaurangerna är öppna även för höst, jul och nyår. Priserna i Tivoli är desamma året runt.

Karta

Group
Group
Öppna Google maps
Adress

Tietgensgade

1575 København

Koordinatorer

Longitud: 12.568444

Latitud: 55.672751