Det här är Köpenhamn

Foto: Astrid Maria Rasmussen

Cirka en miljon människor kallar Köpenhamn hemma. Trots stadens storlek är den en tungviktsmästare när det gäller gastronomi, design och livskvalitet. Nordeuropas mysigaste huvudstad är också grön, ren och cool, med modern arkitektur sida vid sida med majestätiska palats.

Allt detta kan vara en del av förklaringen varför danskar rankas bland världens lyckligaste människor och Köpenhamn ofta listas som en av världens mest livliga städer. Hur som helst, det är en speciell plats, och vi ser fram emot att dela den med dig.

Foto:Rasmus Hjortshøj - COAST

En stad med arkitektoniska kontraster

Kopparspiror slitna av tiden som stansar hål i Köpenhamns horisont förblir allt modernt i vår åldrande stad. Men skönheten ligger också i kontrasterna, eftersom staden hela tiden uppdaterar sig med modern, minimalistisk och tidlös arkitektur. Genom att smälta samman med det gamla, bryta reglerna och hålla sig sann mot det danska designarvet, har modern arkitektur i Köpenhamn ett sätt att bjuda in vardagen till lokalerna. Distinkta cykelbroar som omger vattnet, luftiga glasstrukturer som böjer sig på omöjliga sätt och sociala utrymmen utformade för att leva är alla en del av exporten som är dansk arkitektur. En stil som sprids utanför våra gränser, där hållbarhet är lika med livskvalitet och materialkvalitet, och en varaktig kontur är en nyckelfunktion.

Foto:Martin Heiberg

En gastronomisk tungviktsmästare

Köpenhamn är på en gastronomisk topp hela tiden. De gamla tyglarna har länge varit gjutna och gudomlig gastronomi och en strävande social matkultur är nu inbäddad i den danska kulturen och Köpenhamns sinnestillstånd. Köken är överfulla av gastronomiska talanger från hela världen och skapar en mångfaldig och exotisk mängd fantastisk mat som låter besökare dyka djupt ned i alla tänkbara rätter. Köpenhamn är en stadig fest för både street food-kännare och Michelin-jägare. Nordens ständigt växlande säsonger är grunden för mat i ständig utveckling och mat från jord till bord är ett koncept som nästan är en självklarhet. Köpenhamn har nära band till dess omgivande landskap, och det är alltid närvarande på stadens tallrikar. Innovationen och uppfinningsrikedomen på den ständigt utvecklande cocktail- och barscenen skjuter också i höjden. Med hantverksbryggerier och mixologiska tempel i överflöd är det gastronomiska kosmoset i Köpenhamn ett storslaget väsen. Se vår mat och dryck guide.

Foto:Astrid Maria Rasmussen

Grön hållbarhet i en stad där hållbarhet är allt

I Köpenhamn utgör livskvaliteten ett hållbart sätt att leva. Med ett mål att uppnå koldioxidneutralitet som världens första huvudstad år 2025 är strävan efter hållbara lösningar i alla sektorer en självklarhet. Med hamnar rena nog för att simma och odla i, en infrastruktur som domineras av cykeln och massor av grönområden att gå runt i, är Köpenhamn en stad för att leva. Alla ekologiska restauranger och hållbart boende har länge varit en av Köpenhamns grundpelare och är inte längre bara en trend. Naturen sys in i stadens DNA, som ett dopp i kanalerna, en promenad i ett naturreservat och en sväng runt om i staden på en elektrisk stadscykel är en del av vardagen. Och det enkla i att våga sig på en dagsutflykt utanför staden gör en upptäcksfärd i ett avskilt landskap tillgängligt för alla.

Foto:Martin Heiberg

Historia och monarki runt omkring oss

Dansk historia är inte bara begränsad till böcker och berättelser utan är påtaglig och uppenbar i vardagen. Tornen från de gamla slott som kan ses från överallt i vår 1000-åriga huvudstad påminner dagligen Köpenhamnare om ett arv från kungar och drottningar och hårda vikingar. Kanalerna är fulla med fartyg som har seglat på haven i århundraden och de gamla vallarna i staden står fortfarande höga för att berätta historier om fordom. Berättelser som lever vidare genom hela Köpenhamns anslutande landskap, där häpnadsväckande medeltida slott är belägna mellan de böljande kullarna. En monarki som är bland den äldsta i världen och blåsiga kullerstensgator med skrangliga färgade hus gör Köpenhamn till en levande saga och är alla resterna av en lång historia som enkelt slås samman med danskarnas visionära och innovativa syn på framtiden. Här är 8 kungliga slott och palats du bör se.

Foto:GOODS | PR

Konst och design finns i vårt DNA

En känsla för design och konst är inbyggd i dansk kultur. Med aspirerande kreatörer som befinner sig knädjupt i arvet av världskända möbel-, klädes- och interiörsdesigners, så är vägen utstakad för danskt hantverk och design vad gäller att bryta dagens normer och regler. Att skapa minimalistisk och funktionell design av högsta kvalitet är nyckeln till att utstå tidens test och är distinkt när det kommer till den danska stilen. Oavsett om det gäller design, konst eller musik, så är Köpenhamn en bra grogrund för kreatörer från alla bakgrunder. Och genom hela staden, så firar klassiska och moderna museer dessa individers arbete likaväl som deras internationella kollegor.